Hot Issue: Wajarkah Kalimah ‘ALLAH’ Digunakan Oleh Agama Kristan ???


Assalammualaikum dan salam 1 Malaysia.

Isu yang terus hangat di dada2 akhbar n laman2 di internet tidak lain dan tidak bukan seperti yang semua org telah maklum..arap2 tiada siapa yg ketinggaln tntg isu ini..Penggunaan kalimah suci agama Islam ‘ALLAH’ dalam Herald The Catholic Weekly. Pada 31 Disember 2010 , keputusan Mahkamah Tinggi yang mengatakan bahawa kalimah Allah bukan  eksekutif untuk Islam sahaja. Tanpa rasa bersalah, hakim mahkamah tinggi, Hakim Datuk Lau Bee Lan mengumumkan keputusan ini.Lantaran itu , berbanggalah bagi pihak yang menang dalam kes ini, keluar daripada mahkamah dengan senyuman yang melebar… tapi mungkin mereka tak sedar bhw atas kegembiraan mereka itu, timbulnye kemarahan umat Islam di Malaysia.Persoalannya di sini, mengapa kes2 yg berkaitan dgn hal ehwal agama Islam dihakimi oleh Hakim yang bukan beragama Islam?????  yang mane mereka mungkin kurang memahami konsep2 n syariat2 dlm Islam.

BAGI UMAT ISLAM…

Tp kini bg sye , kita sbagai umat Islam mestilah menangani mslh ini dgn fikirn yg rasional. Jgan bertindakn mengikut perasaan n emosi yg tak trkawal.Yang akhirnye akn menmbhkn lg kekerohan situasi yg dh sedia keroh ini.Bagi sye , sye menentang keras tindakan umat Islam yg cube membakar beberapa gereja di Selangor ini…kalo umat Islam wat camtu, ia tak akn menyelesaikn mslh ini malah akn membangkitkn kemarahan penganut Kristian di M’sia. Sye ade teringat hadis Rasullulah SAW, lbh kurg beginilh ayatnye..’Di dalam peperangan utk menentang musuh, jgnlah kite merosakkn harta benda,haiwan2 , tanaman2, dan anak2 kecil n wanita2..  tetapi hanya berlawan dgn musuh kite sahaja.’ kalo ade sesiape yg lbh prhalusi ayt ini.. silalah.. berdasarkan hadis ini, jelas kite lihat bhw Rasullulah juga membenci tindakan yg merosakn harta benda ini krn ia bukn blh menamatkan segala permasalahan yg timbul.Jadi sme2lah kite elert dgn prkembangn semasa dan banyak2kn lah berdoa agr kesucian agama Islam tetap trpelihara..Ameen..

BAGI PENGANUT KRISTIAN…

Adakan anda berasa selasa dan gembira keputusan Mahkamah Tinggi itu???  Tidak syg kah anda pd keharmonian n keamanan yg telah ngr kite kecapi selama ini???  ATAU Adakah anda tetap ingin meneruskan ‘misi’ anda itu terhadap umat Islam???pengertian tuhan & Allah amat berbeza dalam kontek agama Islam,kalimah Allah hanya utk agama yg bernama ‘Islam’.Mungkin anda tertanya2 mengapa kalimah Allah bley digunakn sewenang2 nye di luar ngr cnthnye Indonesia…lupakah kalian tentang perlembagaan yang telah termenterai sejak sekian lama dulu..Islam adalah agama rasmi di Malaysia dan harus dihormati… jgn sampai semua gereja, surau dan masjid di Malaysia ini jdi aset utk kite melepaskn kemarahan masing2…

saye gembira dengan tindakan seorg penganut Kristian yg juga Presiden Majlis Jaksa Pendamai (JP) Malaysia, Datuk Clarence Bongkos Malakun yang  meminta masyarakat Kristian negara ini menggugurkan tuntutan penggunaan kalimah ‘Allah’ demi kesejahteraan dan keharmonian bersama. Beliau berkata,” tuntutan itu harus dinilai semula berikutan bantahan umat Islam berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) membenarkan penggunaan kalimah ‘Allah’ oleh Herald-The Catholic Weekly.”

Akhir Kalam….

Semoga peristiwa ini menjadi pengajaran kpd semua khususnya umat ISLAM…

“THINK WISELY, ACT SMARTLY”

PEACE NO WAR !!!!!’

smpai di sini saje buat kali ini…

* nk siap2 g kuliah*

Wassalam…

Advertisements

About musafirjalanan16

I'm proud to be muslim..how i discover this world is through the way of Islam... I changeable person depend on the situation... cz 4 my self i need to adapt wth the unexpected situation... So, let us know each other 4 a great Ukhwah Fillah.... Sebagai seorang muslim, peranan dakwah itu tertanggung atas bahu tiap2 dari mereka... Sesungguhnya, peliharalah peribadi dan keterampilan kita sebagai seorang muslim yang sejati... Bukanlah sekadar Islam atas dasar nama semata-mata, yang pada hakikatnya kita tidak mengenal apakah ISLAM yang sebenar... Renunglah sejenak ke lubuk hati yang paling dalam....adakah kita benar2 SAYANG DAN CINTA dengan sebenar-benarnya akan ISLAM. BANGKITLAH WAHAI SAUDARA!!!!! Sesungguhnya pengembaraan kita masih terlalu jauh, jangan kita berputus asa, sedangkan Allah tidak pernah berputus asa dengan kita...

Posted on January 11, 2010, in Perihal Islam. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: