Fadilat Bulan Syaaban…


Assalammualaikum…sebagai  buah tangan dari ana buat semua pembaca…

Sabda Rasulullah SAW :

“Dinamakan Syaaban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak dan puasa yang lebih afdhal selepas Ramadhan ialah Syaaban”

“Apabila masuk bulan Syaaban, baikkanlah niatmu terhadapNya kerana kelebihan Syaaban atas segala bulan itu seperti kelebihanku atas kamu”

“Syaaban bulanku, Ramadhan bulan umatku. Syaaban menghapuskan dosa dan ramadhan menyucikan dosa (jasmani & rohani)”

“”Bahawa puasa bulan Syaaban kerana memperbesarkan Ramadhan, Sesiapa berpuasa 3

hari di bulan Syaaban kemudian dia berselawat ke atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa, maka diampunkan Allah dosanya yang telah lalu dan diberkati segala rezekinya”.

“Allah membukakan pada bulan Syaaban itu 300 pintu rahmat”

“Puasa sehari di bulan Syaaban diharamkan tubuhnya dari api neraka dan akan menjadi kwn nabi Yusuf di Syurga dan mendpt pahala seperti pahala nabi Ayub dan nabi Daud”

“Puasa 3 hari permulaan Syaaban, 3 hari pertengahannya dan 3 hari di akhirnya, maka Allah akan mencatatkan pahalanya seperti pahala 70 nabi serta seperti orang yang beribadah kepada Allah 70 tahun. Jika dia mati pada tahun itu bagaikan mati Syahid”.

“Sesiapa yang berpuasa pada hari Khamis pertama   dan Khamis terakhir bulan Syaaban, akan dimasukkan dia ke dalam Syurga”

“Pada malam Nisfu Syaaban telah datang Jibril kepada Rasullulah SAW lalu katanya: “Angkatkan kepalamu ke langit, itulah malam yang dibukakan Allah padanya 300 rahmat dan diampunkan Allah sekelian orang yang tidak syirik kepadaNya kecuali tukang nujum, orang yang kekal berzina, kekal minum arak dan derhaka terhadap ibu bapa”

“Allah tidak akan mengampun dosa 6 orang pada malam Nisfu Syaaban iaitu ;

1) Orang yang kekal minum arak

2) Orang yang derhaka kepada kedua ibubapanya

3) Orang yang kekal berzina

4) Orang yang banyak berkelahi

5) Orang yang melakukan juabeli dengan sumpah dusta

6) orang yang memperlaga orang supaya berkelahi

“Sesiapa yang menyempurnakan puasa sebulan di bulan Syaaban, dimudahkan Allah sakaratul maut dan dihindarkan daripada kegelapan kubur, dilepaskan daripada huru-hara Mungkar-Nakir, dituutpkan keaiban pada hari qiamat dan diwajibkan Syurga baginya”

Dari Kitab Al-Baraqoh

“Sesungguhnya jin Islam, burung, binatang buas dan ikan di laut berpuasa pada hari Nisfu Syaaban”

Advertisements

About musafirjalanan16

I'm proud to be muslim..how i discover this world is through the way of Islam... I changeable person depend on the situation... cz 4 my self i need to adapt wth the unexpected situation... So, let us know each other 4 a great Ukhwah Fillah.... Sebagai seorang muslim, peranan dakwah itu tertanggung atas bahu tiap2 dari mereka... Sesungguhnya, peliharalah peribadi dan keterampilan kita sebagai seorang muslim yang sejati... Bukanlah sekadar Islam atas dasar nama semata-mata, yang pada hakikatnya kita tidak mengenal apakah ISLAM yang sebenar... Renunglah sejenak ke lubuk hati yang paling dalam....adakah kita benar2 SAYANG DAN CINTA dengan sebenar-benarnya akan ISLAM. BANGKITLAH WAHAI SAUDARA!!!!! Sesungguhnya pengembaraan kita masih terlalu jauh, jangan kita berputus asa, sedangkan Allah tidak pernah berputus asa dengan kita...

Posted on July 2, 2011, in Perihal Islam and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: