“Dua Alam Berbeza”….Penuhi Dengan Mujahadah~~


بسم الله الرحمن الرحيم

After a long time I not update my blog… coz of life always ‘buzy’, then I should do what should first and I shouldn’t do what shouldn’t not do first…

3 tahun selepas menamatkan pengajian di peringkat degree BS Biotechnology in UPM, felt like juz a few month in UPM… Inilah yang dikatakan dunia akhir zaman. Semakin lama Allah semakin menarik nikmat dan berkat masa itu sendiri. Atas alasan apa? Ini kerana atas sikap manusia sendiri yang terlalu banyak melakukan maksiat dan dosa… include me, myself…. 

When I talked about ‘2 Alam Berbeza’ is actually between ‘Alam Belajar dan Alam Pekerjaan’… It’s totally different, and honestly if  people ask me, which era that u love the most? Of course, I love ‘Life Campus’ the most.. But then it can’t be happen bcoz life must be go on… This is the ‘ True Colour’ of human being. Both study and work have their own responsibilities and commitments. We can’t avoid it.. is’t right? Tepuk dada, tanya Iman..

And we back to the faith of human in this world : Allah stated in Al-quran several times ;

1) Firman Allah swt. maksudnya: “Ingatlah ketika tuhanmu berfirman kepada malaikat, bahawa Aku akan jadikan khalifah di muka bumi“. (al-Baqarah: 30)

2) Firman Allah swt. maksudnya: “Dan tidaklah aku ciptakan jin dan manusia itu melainkan untuk beribadah kepadaKu”. (az-Zariaat: 56)

KNOWLEDGES VS LIFE (CAMPUS OR REAL LIFE)

People always said that, university is a place where we should learn/get knowledge especially from the class itself, but then when we talked about ‘knowledge’ , everything that we faced and learned formally or informally is knowledge. That’s people’s perception.. We should correct it. 

Campus life is juz like a ‘training stage’ before we enter the ‘real world’ out there. And , we really need to train ourself obviously to prevent any ‘culture shock syndrome’…  Campus life practices is only <50% of real life.. 

Then, we should prepare ourself wisely… From university I learned many things those related to academic, religion, social life, business, and etc. Thanks to Allah for giving us these chances. But the most important thing, how we can relate all those things to make us become more ‘faith and fear’ to Allah? Whoever we are, all are come from Him and later all are back Him. Don’t forget this. Actually ‘The more we learn, the more we don’t know’ because the knowledge of Allah is very wide. 

There are many dalil from Al-quran  to emphasize the important of knowledge;

1) “Tidaklah sama antara mukmin yang duduk yang tidak mempunyai uzur dengan orang-orang yang berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa mereka. Allah SWT melebihkan orang-orang yang berjihad dengan harta dan jiwanya atas orang-orang yang duduk satu derajat. Kepada masing-masing mereka Allah SWT menjanjikan pahala yang baik (surga) dan Allah melebihkan orang-orang yang berjihad atas orang-orang yang duduk dengan pahala yang besar” (QS 4 : 95)

2) “Allah akan meninggikan (mengangkat) orang-orang yang beriman di antara kamu dan orang-orang yang berilmu pengetahuan dengan beberapa derajat” (QS 58 : 11)

3) “Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal yang shaleh bagi mereka surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; itulah keberuntungan yang besar” (QS 85 : 11)

The important of knowledge strengthen by having many dalil from hadis;

1) ”Menuntut ilmu itu wajib bagi setiap Muslim lelaki dan Muslim perempuan” (HR Ibnu Majah)

2) “Barangsiapa menempuh suatu jalan untuk mencari ilmu, Allah akan memudahkan baginya jalan menuju surga” (HR Bukhari dan Muslim)

3) “Satu orang berilmu lebih ditakuti syaithan daripada seribu ‘abid (ahli ibadah)” (HR Tirmidzi)

But then, the most scary part , when we have many knowledge and we not deliver and spread the knowledge to other people or we forgot the responsibilities as khalifah to do ‘dakwah’ using the knowledge that we have.. THIS IS A STRONG REMINDER ESPECIALLY TO MYSELF. 

Let’s see the dalil to show the truth what I said above;

1) “Seorang alim (berpengetahuan) yang tidak beramal (mengamalkan ilmunya) seperti lampu yang membakar dirinya sendiri” (HR Ad-Dailami)

2) “Barangsiapa ditanya tentang suatu ilmu lalu dirahasiakannya maka dia akan datang pada hari kiamat dengan kendali di mulutnya dari api neraka” (HR. Abu Daud)

3) “Orang yang paling pedih siksaannya pada hari kiamat ialah seorang alim yang tidak mengamalkan ilmunya” (HR Al-Baihaqi)

I always heard people said that, ‘TAK NAK LAH SAMPAIKAN ILMU BANYAK2 KAT ORANG,SEBAB NATI DIRI SENDIRI PUN TAK BUAT GAK’…

Come on guys… don’t forget responsibilities of ‘dakwah’ is for everyone… Check again our intention in everything we do. At least, when we delivered our knowledge to people, it’ll motivate ourself to be more excited to practise the knowledge that we have. 

Even after we had a degree,which people always proud of. It meaningless if we not practise it…

**Erkkk… Rasanya dah lari topic ni, tajuk lain, content lain..hehe..xpela kan..? =)

and I already graduated; AND I’ll drive u to a NEW LIFE…hehe..juz kidding…

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Now, when I already start to be in ‘real life’ , it’s totally different, and really I miss my ‘life campus’ a lot ; LOL…

Here,for me  MUJAHADAH is like a main ‘controller’ for us to maintain safe under Allah’s supervision. That’s is why my Facebook’s name ‘Mujahadah Ar’…(^_^)… 

MUJAHADAH acts as a ‘booster’ for me, to keep strong when faced with anything… anything… because I have ‘ALLAH’…no worries… kan???

When we start work, we have different life style, schedule, responsibilities, commitment and so on.. Of course right? And we need to be prepared for the ‘Game of Life’… Apply all the knowledge that we have with the attention to the right path or guidelines given for us as human and ‘hamba’ Allah. Challenges in real life can be anything ; wealth, position, family, husband n wife, children, properties, and etc. We should be aware to “these” things. 

In real life, we should always keep our faith up, and improve it from time to time… not without failure, but with failure we learn many things. because “The best lesson is come from failure”. Then, we wouldn’t repeat the same mistakes. 

Now, it’s the time where I discover many new things from this ‘real world’. The decision to choose a good or a bad is depend on myself and my faith. With a bundle of knowledge (is’t ?)  that I have before and now the time to apply it 100% with the right time, right situation, right place, right….. etc..=) 

After got a job, don’t forget our responsibilities for Islam. There is no reason for me to avoid this ‘job’ because actually I can contribute from many sides such as financial support, join the programmes, don’t forget Usrah(at least ok…), organize programmes and many more… This is actually special to remind myself…:'(   

All these things required a strong spirit and mujahadah… Always keep pray to Allah, to make us stay in this path… Always warning ourself if no anybody remind us… Be independent, Don’t keep rely on others people… And We and I have Allah everywhere, everytime, every…etc.

Last for this entry, the “Dua Alam Berbeza”, Penuhi Dengan Mujahadah… such a ‘deep meaning’ especially for myself.. and not forget whoever read this post… May all of you get the benefit and some review about the issue that I highlighted in this entry…InsyaAllah…

Waallahu’alam.

Wassalam 

– Pengembara Di JalanMU-

About musafirjalanan16

I'm proud to be muslim..how i discover this world is through the way of Islam... I changeable person depend on the situation... cz 4 my self i need to adapt wth the unexpected situation... So, let us know each other 4 a great Ukhwah Fillah.... Sebagai seorang muslim, peranan dakwah itu tertanggung atas bahu tiap2 dari mereka... Sesungguhnya, peliharalah peribadi dan keterampilan kita sebagai seorang muslim yang sejati... Bukanlah sekadar Islam atas dasar nama semata-mata, yang pada hakikatnya kita tidak mengenal apakah ISLAM yang sebenar... Renunglah sejenak ke lubuk hati yang paling dalam....adakah kita benar2 SAYANG DAN CINTA dengan sebenar-benarnya akan ISLAM. BANGKITLAH WAHAI SAUDARA!!!!! Sesungguhnya pengembaraan kita masih terlalu jauh, jangan kita berputus asa, sedangkan Allah tidak pernah berputus asa dengan kita...

Posted on November 9, 2012, in Minda Terbuka, Motivasi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. athira faruqi nur nawi

    Assalamualaikum,ukh,tahniah dah grad ek,,doakan ana brjaya dlm dunia universiti pulak….jazakallahukhairan..rindu pada ukh dayah..kngku dlm munajatmu,..:-)

    • musafirjalanan16

      Waalaikummussalam.. insyaallah leh straight A+ sume.. Allahuakbar… akak pn rindu sgt kt adik2 , dh lame sgt xdpt turun maktab…xde kesempatan, tp adik2 kn dh abis spm kn? Insyaallah, ade jodoh kite jumpe lgi ea…=)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: